JUDr. Juraj Lackovič, prezident Henkel Slovensko - Henkel Slovensku predstaví fascinujúce diela Mateja Kréna

Kultúrny projekt Henkel Slovensko Slovensku, ktorý píše už svoj 9. ročník, je medzi odbornou verejnosťou, ale aj laickými milovníkmi umenia, dobre známy. Každoročne prináša na Slovensko výstavy diel umelcov zvučných mien, ktorí v celosvetovom meradle patria medzi špičku vo svojom odbore. V rámci deviateho ročníka predstaví Mateja Kréna, ktorého diela sa pokladajú za jednu z najfascinujúcejších podôb súčasného umenia. Porozprávali sme sa s „otcom myšlienky“ projektu JUDr. Jurajom Lackovičom, prezidentom spoločnosti Henkel Slovensko.

Ako vznikla myšlienka spojiť Henkel na Slovensku s kultúrou?

Som veľmi rád, že nám naše viac ako 17-ročné úspešné pôsobenie na slovenskom trhu umožňuje prostredníctvom projektu Henkel Slovensko Slovensku podporovať kultúru a umenie. Tento projekt vznikal v čase, keď sa Slovensko uchádzalo o členstvo v EÚ ako pomerne neznáma, malá krajina. Predstaviť verejnosti, a to nielen domácej, ale aj zahraničnej, významné osobnosti, ktoré sa stali „superstars“ vo veľkom svete a ktorých korene siahajú na naše malé Slovensko, malo za cieľ vzbudiť v našom národe pocit hrdosti a sebavedomia, ako aj dať Európe a svetu najavo, že aj z takej malej krajiny vzišli veľké osobnosti. Najvhodnejším nástrojom, ako komunikovať tento cieľ, sa od začiatku javilo výtvarné umenie, ktoré búra jazykové bariéry a je najuniverzálnejším prostriedkom, ktorý spája ľudí aj bez slov.

Čo je cieľom projektu Henkel Slovensko Slovensku a ako sa vám ho darí plniť?

Našou snahou je každoročne predstaviť verejnosti úspešné a vo svete známe osobnosti z oblasti umenia, ktorých väzby siahajú na Slovensko. Počas deviatich ročníkov projektu sme tak slovenskej verejnosti predstavili jedinečné výstavy diel medzinárodne uznávaných umelcov, ktoré navštívili tisíce priaznivcov umenia všetkých vekových kategórií. Darí sa nám tak napĺňať víziu spoločnosti Henkel – robiť život ľudí krajším.

Kde čerpáte nápady – tipy pri hľadaní osobností?

Už niekoľko rokov sme v úzkom kontakte s Galériou mesta Bratislavy, konkrétne s jej riaditeľom pánom Dr. Ivanom Jančárom. Viacero projektov sme realizovali aj v spolupráci s Dr. Mariánom Pauerom, ako aj s ďalšími osobnosťami súčasnej výtvarnej scény.

Ktoré osobnosti ste doteraz predstavili?

V roku 1999 naša spoločnosť Henkel Slovensko predstavila tvorbu Andyho Warhola – kráľa pop-artu. Po tomto pilotnom projekte, ktorý zaznamenal mimoriadny ohlas, sme dospeli k záveru, že tento projekt má perspektívu, preto nasledovali výstavy Deža Hoffmanna – fotografa The Beatles, Kolomana Sokola – významného maliara a grafika, Arthura Fleischmanna – sochára medzinárodného formátu, Jána Zoričáka – umeleckého sklára, Andreja Reisera –významného fotografa a zakladateľa prestížnej agentúry Bilderberg, Martina Trenklera – prvého Slováka v pretekoch Formuly 1 a maliara, grafika a tvorcu monumentálnych diel Endre Nemesa. Projekt Henkel Slovensko Slovensku sa tak postupne stal kultúrnou tradíciou.

viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.