Dovolenka v USA? Určite aj na Floride


V jednom článku sa naozaj nedajú opísať všetky turisticky zaujímavé miesta v takej veľkej krajine, ako je USA, a preto sa zameriam na štát Florida, a to len na dve oblasti tohto štátu – Tampa a Orlando.

Ak sa vám už podarilo získať americké vízum, ešte na cestujúcich prichádzajúcich do Spojených štátov amerických čaká kontrola imigračného úradu pri vstupe do krajiny. Tento postup sa veľmi sprísnil po 11. septembri. Vyžaduje sa snímanie kamerou a odtlačky prstov z oboch rúk. Trpezlivo si treba vystáť niekedy dlhočizný rad postupujúci pomalým tempom aj tri hodiny a premyslieť si každú odpoveď na niekedy veľmi podrobné otázky pracovníkov vykonávajúcich kontrolu. A to aj potom, keď už nebudeme potrebovať do USA vízum. Až po úspešnej kontrole si môžeme s konečnou platnosťou povedať, tak už sme naozaj v Amerike. Už nám ostáva len pokračovať v lete do cieľa našej cesty miestnou leteckou spoločnosťou. Pri bezpečnostnej kontrole si treba vyzuť topánky, vybrať z odevu opasok a niekedy dokonca úplne rozbaliť príručnú batožinu. A potom po poslednom úseku nášho letu sme v cieli našej cesty v štáte Florida.V jednom článku sa naozaj nedajú opísať všetky turisticky zaujímavé miesta v takej veľkej krajine, ako je USA, a preto sa zameriam na štát Florida, a to len na dve oblasti tohto štátu – Tampa a Orlando.

Florida

Štát Florida leží v juhovýchodnej časti USA. Je to vlastne veľký polostrov, zo západu ho omývajú vody Mexického zálivu a z východu Atlantického oceánu. Na Floride je väčšinou vlhké subtropické podnebie, len v južnej časti vládne tropické podnebie. Názvom Florida polostrov pomenoval Juan Ponce de León, ktorý tu pristál 2. apríla 1513 počas kvitnúcej Veľkej noci (španielsky Pascua Florida). 3. marca 1845 sa Florida stala 27. štátom Spojených štátov amerických. Dnes má Florida viac ako 18 miliónov obyvateľov a ich počet sa neustále zvyšuje. Predpokladá sa, že v roku 2011 bude Florida 3. štátom USA s najvyšším počtom obyvateľov. Florida má 131 verejných letísk a viac ako 700 súkromných. Najvyšším bodom Floridy je Britton Hill (105 m n. m.). Teplota v júli dosahuje hodnotu 32 až 35 stupňov a v januári 13 stupňov.Je zaujímavé, že centrálna Florida sa vyznačuje najvyšším výskytom bleskov v USA. Na prvom mieste je aj vo výskyte tornád na kilometer štvorcový, tie však nie sú veľmi intenzívne. Od júna do novembra trvá sezóna hurikánov, ktorých tu je takisto najviac v rámci Ameriky.

Aligátor alebo radšej štrkáč?

Bohatú faunu možno pozorovať aj počas výletov na lodi – delfíny či veľryby. Pri mori vždy škriekajú čajky, nie je ničím nezvyčajným vidieť orla alebo pelikána. Vtáci zo severu zimujú na Floride, a preto sa vám možno bude zdať, že je ich tu veľmi veľa. Z jazier na golfových ihriskách a v ich blízkosti vás môže pozorne sledovať aligátor alebo krokodíl. Nebolo mi všetko jedno, keď som na golfovom ihrisku zahrala loptičku do tesnej blízkosti aligátora, ale po dlhšom váhaní som v hre pokračovala. Radšej sa ukryl do vody, aby som ho náhodou netrafila. Na ďalšom golfovom ihrisku sme sledovali krokodíla, ako sa vyhrieval na slnku na brehu malej riečky pár metrov od sieťkovej ohrady okolo bazéna pri dome. Asi by som si rozmyslela, či by som sa práve vtedy chcela kúpať v bazéne. V prírodnom parku na ostrove Honeymoon v Dunedine som len váhavo vystúpila z auta na prehliadku parku – značky nás hneď na parkovisku varovali pred štrkáčmi.

Samé atrakcie

V Orlande sa nachádza najnavštevovanejší a najväčšie zábavné stredisko na svete Disney World, ktoré má štyri tematické parky. Prvý, Kráľovstvo zázrakov, otvorili v roku 1971, ďalší EPCOT v roku 1982, Disney’s Hollywood Studios v roku 1989 a Disney’s Animal Kingdom v roku 1998. O návštevu v parkoch je neutíchajúci záujem a pri mnohých atrakciách si treba trpezlivo počkať v rade. Veľkému záujmu návštevníkov sa teší aj Kennedyho vesmírne stredisko NASA na myse Canaveral. Keď vidíte vesmírne rakety v životnej veľkosti, až potom si možno uvedomíte, aké sú obrovské a akú energiu potrebujú, aby sa dostali do vesmíru. Veľmi pôsobivé sú aj filmy s vesmírnou tematikou premietané priamo v stredisku.

viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.